Referate » Romana
Bobby Policrat din Cartea nuntii -caracterizare

Bobby Policrat
- personaj secundar de roman modern, obiectiv si realist -
- adolescentul-elev-
"Cartea nuntii",
de George Calinescu
- roman modern, obiectiv si realist -
George Calinescu (1899-1965) este o personalitate plurivalenta a culturii romane, remarcandu-se ca prozator, poet, critic si istorie literar. "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent" (1941) este o lucrarea monumentala, unica nu numai pentru opera sa, ci pentru intreaga literature romana, o creatie "de geniu, care nu apare decat o data pe secol si poate ca o singura data intr-o cultura" (Al.Piru).
Prin aparitia primului sau roman, "Cartea nuntii" in 1933, George Calinescu a anulat ideea lansata de Titu Maiorescu (1886), aceea ca un critic literar este incapabil sa scrie proza de fictiune. Asa cum a marturisit, el s-a avantat in domeniul literaturii din cel putin dona motive: "pe de o parte de a ma recrea, pe de alta de a face un exercitiu minor in vederea unei planuite opere epice", iar prin caracterul autobiografic al acestei prime proze de fictiune, Calinescu "se autoportretizeaza si zugraveste ambianta familiala dintr-un mediu mic-burghez analog celui in care el insusi isi traise adolescenta" (Dumitru Micu).
Bobby Policrat este personaj secundar in roman, fratele Verei si elev la Liceul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti, in clasa a Vll-a B (corespunzatoare clasei a Xl-a din invatamantui actual - n.n.). El este un tip reprezentativ (personaj tipic) pentru liceenii din toate timpurile, indiferent de epoca sau ideologic, iar in roman el ilustreaza, prin atitudine si mentalitate, aspecte ale invatamantului de stat. Cititorul face cunostinta cu personajul in capitolul intitulat "«Oracolul» lui Bobby", in care este relevant! relatia profesor-elev, construita prin gesturi, vocabular, superficialitate adolescentina proprii comportamentului liceenilor, prin atitudinea cadrelor didactice, precum si prin cdteva aspecte specifice procesului de invatamant din scoala romaneasca din perioada interbelica. Toate acestea constituie si principalele procedee indirecte de caracterizare, care argumenteaza constructia moderna a personajului.
Bobby este superficial, invata pe apucate si numai daca este in pericol de a ramane corigent, chiuleste de la cursuri pentru a merge la piscina sau la meciuri. Caracteristicile definitorii reies, indirect, din scena de la inceputui capitolului, cand, cu parul inca ud de-la piscina, el se grabeste spre scoala ca sa rasfoiasca "putin cartea de istorie", intrucat profesorul Silivestru Capitanovici, care era si autorul manualului, anuntase ca le da extemporal. Ca orice elev, Bobby dispretuieste tinuta obligatorie asa ca, inainte de a intra in liceu, el isi prinde matricola pe maneca hainei si inlocuieste palaria cu sapca de uniforma.
Alte episoade narative evidentiaza, in mod indirect, trasaturi specifice varstei adolescentine si tipice pentru categoria elevilor de liceu, argumente care-l motiveaza ca personaj realist.
Superficial si dezinteresat fata de obiectele de studiu, aaadar si fata de istoria romanilor, Bobby ignora pe oricine a trait inainte de anul nasterii sale (1914) si orice eveniment istorie care nu are legatura cu el: "Confunda razboiul de la '77 cu campania din Bulgaria si credea in doi Mihai, Mihai Bravul si Mihai Viteazul. Era convins ca Grigore Alexandrescu a scris «Insir-te margarite» si ca Eminescu a murit de curand". Indiferenta fata de scoala il facuse imun la orice fel de jena sau mustrare de constiinta atunci cand incurca evenimentele sau personalitatile istorice, iar indolenta dovedita in pregatirea lectiilor si teama de corigenta il determina, sa copieze la extemporal. Profesorul il vede, insemneaza "o cruce rosie pe foaia lui Bobby" si gaseste in banca acestuia un caiet-oracol, din care zboara pe podea "un vraf de fotografii de actrite de cinematograf'. Silivestru simte o admiratie ciudata pentru Bobby, pe care il caracterizeaza direct "haimana simp-itica", avertizandu-l ca numai posesoarea "Oracolului" il poate recapata.
Inteligent si descurcaret, lui Bobby Policrat ii vine geniala idee sa o trimita pe sora sa, Vera, la profesorul Silivestru ca sa recupereze "Oracolul" si, totodata, sa incerce o rezolvare a fraudei comise de fratele ei, copiatul. Fara niciun scrupul sau remuscare, baiatul aduce drept scuza minciuna ca-i murise o ruda apropiata si fusese deprimat, din care cauza nu se putuse concentra la lucrare: "Bobby era hotarat sa treaca in randul mortilor pe oricine din familie", ba chiar sa poarte "o banda de crep negru pe maneca". Desi profesorul Capitanovici are o parere foarte proasta despre elevul sau, caracterizandu-l direct, "Policrat asta e o haimana!", cedeaza la interventia lui Jim si-i marturiseste Verei ca il iarta de dragul ei, concluzionand ca "fratele d-tale e un tanar norocos, nascut sub o stea favorabila".
Mediul ambiant este un alt procedeu artistic de caracterizare indirecta a personajului realist, ca tip reprezentativ pentru liceanul pus pe sotii si dornic de bravuri care sa-i aduca admiratia si simpatia colegilor. In timpul orei de muzica, Bobby Policrat adoarme culcat pe ultima banca, tinand strans in mana manualul de istorie, insa profesorul Ostrogotu il cheama la lectie. Indolent si impertinent, trezit brusc din somn, Bobby o zbugheste pe una dintre usile laterale cu profesorul pe urmele sale. In clasa se starneste un vacarm de nedescris, Bobby, bucuros ca este in centrul atentiei, intra pe alta usa, aparand in fata clasei cu gulerul hainei ridicat si "falcile legate cu batista si obrajii umflati intr-un chip nenatural". Ostrogotu il acuza pe Bobby ca facuse "prea mult clapa-clapa", impunge cu degetul obrazul elevului, din gura caruia "tasni afara un cocolos de hartie", apoi pune mana pe bagheta cu care dirija si vrea sa-i dea in cap. Insa Bobby o ia la goana pe una dintre usile amfiteatrului, urmarit indeaproape de profesor, intra din nou si alearga prin clasa iar, cand in sfarsit, este prins, mai clampaneste o data atat de autentic, incat intreaga clasa se transforma intr-un clampanit, fapt ce il isterizeaza pe Ostrogotu, care "se facu vanat" si-l da afara pe elevul obraznic, imbrancindu-l pe scari.
Reprezentativ pentru generatia lui, ca si tinerii din zilele noastre, Bobby este un pasionat al sporturilor, in principal, al boxului, care era la moda, de aceea este un adevarat "erudit" in domeniu": "stia pe degete toate asociatiile, toate meciurile, pe toti campionii, outsider-ii si challenger-ii". El cunoaste numele sportivilor si al vedetelor de cinematograf, este interesat de amanunte din viata acestora si de relatiile lor amoroase, dar habar n-are cum li chema pe domnitorii romani sau confunda in mod penibil evenimentele si personalitatile istorice sau culturale.
Ca orice elev, Bobby foloseste cuvinte argotice, "Aiurea!" si "Zexe!", pentru a brava in fata colegilor sau a parea nepasator fata de evcntualelc consecinte negative.
Bobby sprijina, discret, dragostea dintre Jim si Vera, duce scrisorile de amor de la unul la altul si, atunci cand are nevoie, nu se sfieste sa ceara bani de la tanarul universitar. El este singurul prieten al cuplului si dupa casatorie, fiind acceptat ca musafir unic si participant la distractiile din casa tinerilor.
Ca un continuator simbolic al lui Jim, adolescentul Bobby simte primii fiori ai iubirii pentru o colega de la alt liceu, "o tresarire necunoscuta pana atunci" si viseaza pentru prima oara sa sarute o fata "ca la cinematograf".
Limbajul artistic anticalofil se distinge, in principal, prin tehnica detaliului, utilizata atat in descrierea caselor, a interioarelor, cat si pentru evidentierea trasaturilor fizice, Tmbracamintei si coafurii personajelor, constituind adesea un procedeu artistic de caracterizare.
Stilul colocvial defineste limbajul artistic al romanului si indeplineste functia de comunicare in


Materie: Romana - Invatamant: LiceuTextul de mai sus este doar un preview al referatului, poate sa contina imagini sau tabele, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta apasa butonul de "download" !!